Co-ouderschap een slimme keus? 4 voor- en nadelen voor je op een rij

Co-ouderschap een slimme keus? Vier voor- en nadelen op een rij.

LINK chat
Sluiten

Stel je vraag!

Co-ouderschap een slimme keus? 4 voor- en nadelen op een rij

Tegenwoordig is co-ouderschap de normaalste zaak van de wereld. Ruim een kwart van de mensen met kinderen die uit elkaar gaan, kiest ervoor. In 2001 was dit ‘maar’ 5%. Een behoorlijke stijging dus! Al hoop je er nooit mee te maken te krijgen, soms is het niet anders. Dan kan je maar beter alle ins & outs weten. Wist jij bijvoorbeeld dat co-ouderschap niet per definitie 50-50 hoeft te zijn? En dat er nog steeds sprake is van het betalen van kinderalimentatie? Lees er hieronder alles over.

Kies wat bij de situatie past

De verdrietige consequentie van uit elkaar gaan als je samen kinderen hebt, is dat je je kinderen minder vaak gaat zien. Alleen al daarom is co-ouderschap een aantrekkelijke optie. Je hoeft je kind niet voor langere tijd te missen. Uitgangspunt blijft natuurlijk wel dat je kiest wat bij jullie en de situatie past. Dat is voor iedereen anders. Misschien zorgt de één juist altijd al meer voor de kinderen en heeft de ander een ontzettend drukke baan. Dat is meteen één van de nadelen van co-ouderschap. Lees het hieronder.

Nadelen:

 

Lastig te combineren met werk
Co-ouderschap kan lastig te combineren zijn met je werk. Zeker als je een fulltime baan hebt. De opvang zal goed geregeld moeten worden.

Regelmatig contact met je ex
Bij co-ouderschap heb je regelmatig contact met je ex. Ook zal je bij elkaar in de buurt moeten (blijven) wonen, in verband met de school van je kinderen. Als je op zijn zachtst gezegd geen goede band met elkaar hebt, is co-ouderschap niet direct de beste optie.

Hogere kosten
Co-ouderschap is iets duurder. Op beide plekken hebben kinderen kleding, speelgoed en andere spullen nodig. Ook gaan niet alle instanties hetzelfde om met co-ouderschap. De meeste regelingen in Nederland zijn gebaseerd op kinderen die bij één van de ouders wonen. Dit kan invloed hebben op bepaalde toeslagen en subsidies.

Onrust bij je kind
Het belangrijkste nadeel is dat co-ouderschap onrust kan veroorzaken. Door de vele wisselmomenten kan je kind last krijgen van heimwee. Is je kind net weer gewend om bij de ene ouder te zijn, is het alweer tijd om naar de andere te gaan. Ook switcht je kind steeds tussen verschillende regels en een ander sociaal leven. Dit vergt flexibiliteit van een kind. Als je kind gedijt bij structuur en regelmaat is co-ouderschap wellicht niet de beste optie.

Wist je trouwens dat …

… Co-ouderschap een zorgregeling is waarbij jij en je ex beide het gezag over jullie kind hebben? Dit betekent dat de verplichting voor de taken voor zorg en opvoeding bij beide ouders ligt. Dit betekent niet dat het kind ook precies evenveel bij beide ouders moet zijn.

… Een omgangsregeling feitelijk niet veel anders is dan een zorgregeling. Het grote verschil is dat bij een zorgregeling beide ouders het gezag hebben. Bij een omgangsregeling heeft één ouder het gezag.

… Co-ouderschap niet automatisch een 50-50 regeling betekent. Ook al besluiten jullie om met zijn tweeën de zorg op jullie te nemen, dan kan het nog zo zijn dat je kiest voor bijvoorbeeld een 60-40 verdeling. Of een 65-35 verdeling. Net wat voor jullie, en belangrijker nog voor het kind, het beste is.

… Er nog steeds sprake is van het betalen van kinderalimentatie? Ook al is het een stukje lager dan bij een andere zorg- of omgangsregeling, bij co-ouderschap betaalt degene met het hoogste inkomen een klein bedrag aan degene met het laagste inkomen. Dit kan je in overleg afspreken. Kom je er onderling niet uit door tegenstrijdige belangen? Schakel dan hulp in.

… Je verplicht bent een ouderschapsplan op te stellen waar de afspraken met betrekking tot het co-ouderschap in genoemd staan? Als je beide het gezag hebt over het kind is een ouderschapsplan verplicht. Als één ouder het gezag heeft niet.

Voordelen

 

Natuurlijk heeft co-ouderschap ook voordelen. Niet voor niets kiest ruim een kwart van alle mensen die uit elkaar gaan voor deze vorm van omgang.

Niet hoeven kiezen
De kinderen zijn (bijna) evenveel bij beide ouders. Van vervreemding van één van de ouders is geen sprake. Zo krijgen ze niet het gevoel dat ze moeten kiezen en ze de andere ouder moeten missen.

Goede band
Het kind krijgt de kans om met beide ouders een goede band op te bouwen.

Gelijke verdeling
Door de (bijna) gelijke verdeling van dagen ontstaat er ook een (bijna) gelijke belasting van de kosten en de opvoedings- en zorgtaken. Hierdoor is het niet zo dat de één de ‘zorgouder’ is en de ander de ‘weekendouder’. Dit scheelt een hoop frustraties. Daar komt bij dat beide ouders evenveel betrokken zijn bij school- en sportactiviteiten, sporten en hobby’s.

Dezelfde omgeving
Bij co-ouderschap wonen de ouders vaak dicht bij elkaar. Hierdoor hoeft het kind niet ver te reizen om van de ene naar de andere ouder te gaan en heeft hij of zij zijn vriendjes altijd in de buurt.

Wat is de beste oplossing?

Zoals met iedere zorg- en omgangsregeling kent ook co-ouderschap voor- en nadelen. Het beste advies is om te kijken waar jouw kind – en dus niet de ouders – het gelukkigst van wordt. De ene regeling is niet beter dan de andere. De beste oplossing hangt af van de omstandigheden. Natuurlijk weet je van tevoren niet hoe het gaat verlopen. Zolang je de belangen van je kind altijd voorop zet, kan je het niet fout doen. Het belangrijkste om co-ouderschap te laten slagen is een goede communicatie met je ex, nooit een machtsstrijd voeren en dicht bij elkaar in de buurt wonen. Heb je het gevoel dat je niet aan deze voorwaarden voldoet? Ga eens rond de tafel met je ex en bespreek de mogelijkheden. Het kind is namelijk degene die het co-ouderschap moet uitvoeren.

Gratis vragenuurtje!

Heb je nog vragen of wil je gewoon nog wat meer informatie ? Bel, app of mail ons dan gerust. Via de online afsprakentool kun je ook heel gemakkelijk zelf een afspraak maken in onze agenda voor een vrijblijvend en kosteloos vragenuurtje.

Maak hier online je afspraak!

Kom gerust eens langs voor een kop koffie!

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!
whatsapp LINK