Kinderalimentatie - Link Juristen en Mediators Skip to main content

Kinderalimentatie

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? Ook na de scheiding blijf je als ouders samen verplicht om voor je kind te zorgen. Dit doe je onder andere door in de kosten van levensonderhoud bij te dragen.

dienst-mediators

De kosten delen

Om ervoor te zorgen dat de verzorgende ouder niet de enige is die opdraait voor alle kosten en om ervoor te zorgen dat kinderen er zo min mogelijk op achteruit gaan, is de kinderalimentatie in het leven geroepen.

Het vaststellen van een kinderalimentatie is maatwerk. Enerzijds moet er worden gekeken naar wat een kind nodig heeft (de behoefte) en anderzijds naar wat er kan worden betaald (de draagkracht). Het uitgangspunt voor de vaststelling van de behoefte van kinderen is het netto gezinsinkomen, het aantal kinderen en hun leeftijden. Vervolgens wordt er gekeken naar de draagkracht van jullie beiden om ieders aandeel in de kosten van de kinderen vast te stellen.

Pluk van de Petteflat

Een rechter kan de alimentatie vaststellen maar je kunt de alimentatie ook samen zelf bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen die zijn vastgesteld voor de berekening van de kinderalimentatie als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional te laten uitvoeren. Zo voorkom je later discussie en onenigheid met elkaar.

Laat LINK helpen

Wij kunnen je hier uitstekend mee helpen. Onze LINK juristen bezitten uitgebreide kennis en expertise op het gebied van alimentatie en geven je graag inzicht in dit juridische vraagstuk. Onze LINK mediators kunnen jullie als neutrale en betrouwbare bemiddelaar begeleiden naar een duurzame uitkomst die voor iedereen passend is zodat er een win-winsituatie ontstaat.

Vragen over kinderalimentatie

Of neem direct contact op
  • Wat moet er allemaal betaald worden van de kinderalimentatie?

    Van de kinderalimentatie moet in principe alles worden betaald wat te maken heeft met het levensonderhoud van de kinderen. Niet alleen de kosten van eten en drinken, maar ook kleding, lidmaatschappen van sportclubs, zwemles, verjaardagscadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes, enzovoort. Meer weten? Neem contact op.

  • Wat kan ik doen als mijn ex-partner de kinderalimentatie niet betaald?

    In zo’n geval zou je mogelijk hulp kunnen vragen aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij kunnen de alimentatie voor je innen, daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden. Meer weten? Neem contact op.

  • Kan de kinderalimentatie worden gewijzigd?

    Als je situatie wijzigt omdat je inkomen daalt en je draagkracht minder wordt dan kun je in onderling met je ex-partner andere afspraken maken over de alimentatieplicht. Hulp nodig? Neem contact op.

Gerelateerde diensten

Kom gerust eens langs voor een kop koffie! ☕️

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!