Scheiden - Ouderschapsplan - Link Juristen en Mediators Skip to main content

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is het document waarin je als ouders de afspraken vastlegt over de uitoefening van het ouderschap als jullie uit elkaar gaan. Denk aan afspraken over de verzorging, de ontwikkeling en de opvoeding van je kind of kinderen.

dienst-mediators
Wettelijke vereisten

Het gezinsleven ná de scheiding

Het ouderschapsplan vormt voor kinderen de basis en  leidraad voor hun leven na de scheiding. Er verandert immers veel in het gezin wanneer jullie gaan scheiden en voor kinderen is de impact meestal erg groot. Zij hebben een stabiel thuis nodig en juist dat verandert enorm bij een scheiding. Het is belangrijk dat er (samen met de kinderen) afspraken worden vastgelegd over het gezinsleven ná de scheiding zodat ze weten waar ze aan toe zijn na de scheiding, dat biedt ze stabiliteit. Belangrijk ook dat je je goed laat voorlichten en weet welke voorwaarden de wet bijvoorbeeld stelt aan een ouderschapsplan.

Hulp nodig bij het opstellen van je ouderschapsplan? Maak hier vrijblijvend een afspraak.

Afspraak maken

Welke afspraken staan en moeten erin?

In principe bepaal je als ouders zelf wat je belangrijk vindt en welke afspraken je graag wil vastleggen. De wet stelt echter wel een aantal minimumeisen. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

 • Hoe de zorg en opvoeding is geregeld en hoe de omgang met de kinderen is geregeld.
 • Hoe je elkaar als ouder informatie verschaft over belangrijke onderwerpen als bijvoorbeeld de schoolkeuze.
 • De kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).

Ontdek hier hoe we met elkaar tot passende en duurzame oplossingen komen!

Onze werkwijze

Het belang van het kind voorop!

Belangrijk is het dat de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan worden betrokken. Natuurlijk wel op een manier die bij hun leeftijd past. Door de zaken uit het plan samen te bespreken krijgen kinderen de mogelijkheid om te praten over de scheiding en zich te uiten. Daarnaast kunnen kinderen die oud genoeg zijn ook zelf aangeven wat zij belangrijk vinden. Ze voelen zich dan gehoord en gewaardeerd.

Bij LINK staat het belang van de kinderen altijd voorop! Als gespecialiseerd familiemediator kunnen wij jullie uitstekend begeleiden bij jullie scheiding en helpen met het opstellen van jullie ouderschapsplan.

Bericht delen:

Vragen over het ouderschapsplan

Of neem direct contact op
 • Is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen?

  Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht als je kinderen hebt die jonger zijn dan achttien jaar. Meer weten? Neem contact op.

 • Kan ik een ouderschapsplan wijzigen?

  Een ouderschapsplan kan worden aangepast als de situatie verandert, bijvoorbeeld als je financiële situatie veranderd, als je gaat verhuizen of als er een nieuwe partner in beeld verschijnt. Over aanpassingen in het ouderschapsplan zul je het samen eens moeten worden. Willen jullie je ouderschapsplan wijzigen? Neem vrijblijvend contact op.

 • Wat kan ik doen als mijn ex-partner zich niet aan het ouderschapsplan houdt?

  Er zijn een aantal middelen die je kan gebruiken om naleving van de gemaakte afspraken ‘af te dwingen’. In het belang van de kinderen is het echter veel beter om er samen uit te komen. Heb je hierbij hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op.

Gerelateerde diensten

Kom gerust eens langs voor een kop koffie! ☕️

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!