Ouderschapsplan - Link Juristen en Mediators Skip to main content

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is het document waarin je als ouders de afspraken vastlegt over de uitoefening van het ouderschap als jullie uit elkaar gaan. Denk aan afspraken over de verzorging, de ontwikkeling en de opvoeding van je kind of kinderen.

dienst-mediators
Wettelijke vereisten

Het gezinsleven ná de scheiding

Er verandert veel in het gezin wanneer jullie gaan scheiden en voor kinderen is de impact meestal erg groot. Zij hebben een stabiel thuis nodig en juist dat verandert enorm bij een scheiding. Het is belangrijk dat er samen met de kinderen afspraken worden gemaakt over het gezinsleven ná de scheiding.

Hebben jullie beide het gezag over de kinderen dan ben je zelfs wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als je gaat scheiden. Heeft maar één persoon het gezag over de kinderen dan hoeft er geen ouderschapsplan opgesteld te worden. Wel is het verstandig om te doen, zodat alle afspraken duidelijk op papier staan. Het is namelijk belangrijk dat kinderen weten waar ze aan toe zijn na de scheiding, dat biedt ze stabiliteit. De gemaakte afspraken in het ouderschapsplan vormen het uitgangspunt en de leidraad.

Welke afspraken staan en moeten erin?

In principe bepaal je als ouders zelf wat je belangrijk vindt en welke afspraken je graag wil vastleggen. De wet stelt echter wel een aantal minimumeisen. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

 • Hoe de zorg en opvoeding is geregeld en hoe de omgang met de kinderen is geregeld.
 • Hoe je elkaar als ouder informatie verschaft over belangrijke onderwerpen als bijvoorbeeld de schoolkeuze.
 • De kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).

Heb je vragen of hulp nodig bij het opstellen van je ouderschapsplan? Neem gerust contact met ons op.

Het belang van het kind voorop!

Belangrijk is ook dat de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan worden betrokken. Natuurlijk wel op een manier die bij hun leeftijd past. Door de zaken uit het plan samen te bespreken krijgen kinderen de mogelijkheid om te praten over de scheiding en zich te uiten. Daarnaast kunnen kinderen die oud genoeg zijn ook zelf aangeven wat zij belangrijk vinden. Ze voelen zich dan gehoord en gewaardeerd.

Jouw LINK naar het beste resultaat

Bij LINK staat het belang van de kinderen voorop en daarom vinden wij het belangrijk dat wij jullie kunnen begeleiden gedurende het gehele scheidingsproces. Dus of het nu gaat om het opstellen van het ouderschapsplan, het berekenen van de kinderalimentatie, de partneralimentatie of de verdeling van de boedel; wij zijn deskundig en gespecialiseerd familiemediator en kunnen helpen met alle aspecten van je scheiding.

Vragen over het ouderschapsplan

Of neem direct contact op
 • Is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen?

  Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht als je kinderen hebt die jonger zijn dan achttien jaar. Meer weten? Neem contact op.

 • Kan ik een ouderschapsplan wijzigen?

  Een ouderschapsplan kan worden aangepast als de situatie verandert, bijvoorbeeld als je financiële situatie veranderd, als je gaat verhuizen of als er een nieuwe partner in beeld verschijnt. Over aanpassingen in het ouderschapsplan zul je het samen eens moeten worden. Willen jullie je ouderschapsplan wijzigen? Neem vrijblijvend contact op.

 • Wat kan ik doen als mijn ex-partner zich niet aan het ouderschapsplan houdt?

  Er zijn een aantal middelen die je kan gebruiken om naleving van de gemaakte afspraken ‘af te dwingen’. In het belang van de kinderen is het echter veel beter om er samen uit te komen. Heb je hierbij hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op.

Gerelateerde diensten

Kom gerust eens langs voor een kop koffie! ☕️

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!