Mediation - Link Juristen en Mediators Skip to main content

Mediation

Of het nu gaat om een conflict met je werkgever, buren, partner, familie of zakenpartner. Om een arbeidsconflict, scheiding, erfenis, alimentatie of een bedrijfsovername: mediation helpt om er samen weer uit te komen. Met bewezen resultaat.

groot-mediators

Wat is mediation?

Mediation ofwel conflictbemiddeling is een vorm van conflictoplossing zonder tussenkomst van de rechter. Partijen werken samen aan de oplossing van hun conflict onder begeleiding van een neutrale derde, de mediator. Het gaat bij mediation om het vinden van een oplossing die voor alle partijen passend is en niet om wie er juridisch gelijk heeft. Mediation biedt ruimte voor ieders belang waardoor er een win-winsituatie ontstaat, in plaats van winnaars en een verliezers.

Wat doet een mediator?

De mediator begeleid partijen naar een oplossing die voor alle partijen passend is. Hij of zij zorgt ervoor dat de verstoorde communicatie weer op gang komt en bewaakt ook de gespreksvoortgang. Een mediator heeft inzicht in het gedrag en de manier waarop mensen communiceren in een conflictsituatie en helpt partijen om écht naar elkaar te luisteren en om uit te spreken wat zij werkelijk willen. De mediator is onafhankelijk, oordeelt niet en fungeert steeds als bemiddelaar. De mediator bemoeit zich niet inhoudelijk met het conflict en de uitkomst ervan, wat betekent dat de oplossing volledig in handen van de partijen zelf ligt. Heel anders dus dan in een rechtszaak, waarbij de uiteindelijke beslissing uit handen wordt gegeven aan de rechter.

Maak kennis met Janneke Keijzers | Mediator & Jurist

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Om het proces te laten slagen is het belangrijk dat partijen gemotiveerd zijn om samen aan een oplossing te werken. Je onderhandelt allemaal actief mee over de uitkomst. Daarbij kan het gebeuren dat je op een bepaald gebied wat water bij de wijn moet doen. Omgekeerd geldt dat ook voor de ander.

Een echte meerwaarde

De voordelen van mediation ten opzichte van een juridische procedure zijn evident: het is kosten efficiënt, bespaart tijd en betrokkenen werken zelf aan de oplossing van hun conflict. Dat schept ruimte voor creatieve oplossingen en levert kwalitatieve resultaten op. En niet onbelangrijk: de relatie tussen partijen wordt niet onnodig beschadigd.

Kom gerust eens langs voor een kop koffie! ☕️

Kennismaken doen we graag en kost je helemaal niks!